Arvustus: Eesti muinaslinnad, Evald Tõnisson

Hinnang: 3.5 / 5

Härra Tõnissoni monoloog Eesti muinaslinnadest—muinaslinnustest—on raskesti leitav. Minul kulus ühe koopia kättesaamiseks ligikaudu pool aastat ning selle ajaga olid minu ootused raamatu sisu kohta kasvanud. Neile ootustele see raamat päriselt ei vasta, sest tegu on pigem arheoloogilise monograafiga kui amatöörile mõeldud teosega.

Raamat jaguneb kaheks osaks. Esimeses osas kirjeldatakse muinaslinnade tüüpe ning erinevaid linnuseosasid peamiselt kaevamiste põhjal. Teise osa moodustab kataloog kõikidest teadaolevatest Eestimaa muinaslinnadest koos kirjeldusega ning allikate ülevaatega. Esimene osa kindlasti avardab silmaringi ning toob esile detaile, mida varem pole märganud, nt mördita ehitatud kivivallid nagu need ka restaureeritud Varbolas näha on. Teine osa on aga väga kasulik kirjeldus, mida saab enne kohtade külastust uurimiseks välja võtta, kuigi paljude linnade kohta on kirjas pelgalt lõik mõõtmetega.

Raamatu üldiseks probleemiks on aga selle arhaeoloogiline suunitlus, mis võib kergesti amatöörhuvilise lugemisindu vähendada. Seda silmas pidades peaks kõigepealt mõtlema, kas kaevamisaruanded on see viis, kuidas kõige lihtsam või parem antud informatsiooni läbida. Raamatu lõpuni lootsin, et kuskil tuleb vastu ka tegelik kirjeldus paarist kolmest muinaslinnast teatud ajaperioodil, saamaks aru, kuidas kogupilt välja näeb. Seda aga ei juhtunud…

Kokkuvõtteks, on tegu rohkem õppetekstiga väga spetsiifilisele grupile kui vanematele sobiva kingiga, kuid linnade kataloog võib kõigile, ka amatöörhuvilistele, vägagi kasulik olla täpsustades millistele asjaoludele tasub tähelepanu pöörata erinevaid linnasid külastades.

About the author

Offer Up Your Thoughts...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.