Arvustus: Eesti keskaegsed linnused, Kalvi Aluve

Hinnang: 4 / 5

Härra Aluve kirjeldus Eesti keskaegsest kindlusmaastikust on selgelt professionaalse arhitekti poolt kirjutatud raamat. Terminoloogia on keerukas ning tihtipeale on kohtade kirjeldus detailsem kui keskmine huviline või külastaja sooviks. Sellegipoolest on tegu võimsa teosega, mida on vaja seda enam, et Eestis asuvad keskaegseid kindlustusi võtavad kokku väga vähesed autorid.

Samal ajal on tegu ka praeguseks kakskümend seitse aastat vana raamatuga. Raamatu vanadus ei mõjuta üldiselt sisu, kuid võiks loota, et autori paljud mõttet selle kohta, mis on tegemata ning mida rohkemat võiks uurida ja arendada, on praeguseks vähemalt osaliselt tegevusse läinud. Arvestada tuleb loomulikult sellega, et uuemad arheoloogilised ja arhitektuurilised mõttekäigud ei ole osa sellest raamatust.

Kõige nauditavam oli paljude kindluste kohta mainitud lisainfo, mis ei olnud otseses seoses mälestise arhitektuurse kirjeldusega. Selle alla kuuluvad nii Virtsu linnuse talvejääst sõltuv areng kui ka Vana-Kastre ümber asuvad takistused Emajões. Väga huvitavad olid ka ehitusmeistrite jälgede võrdlused Vana-Liivimaa ja Böömi- ja Määrimaa vahel.

Kokkuvõttes on tegu raamatuga, mis on mõeldud teistele spetsialistidele. See aga ei tohiks heidutada huvilisi, kelle jaoks on siin raamatus palju huvitavat.

About the author

Offer Up Your Thoughts...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.